Thursday, December 24, 2009

senyum --> smile --> =)



tengok title+gambar kat atas 2 pun da boleyh tau yang saya nak cite sal "senyum" dalam entry kali ni..

4 hari lepas saya pegi mall nak beli barang sket..
then time nak tolak pintu masok guardian 2 ade la sorang kakak ni nak tarik pintu 2 sbb die nak kluar so saya x jadi la nak tolak pintu 2 sbb nak bagi die keluar dulu..(kalau xpaham pun buat2 paham jela ye adegan tarik ngn tolak pintu ni..kui3)
mase die keluar 2 dia pandang saya so saya senyum la kat dia (rasanya xsalah pun kalau saya senyum walaupun saya xkenal dia kan?)
dan dengan serta mertanya dia balas balik senyuman saya 2 dengan 1 jelingan..
saya just kata dalam hati 'ok xpe,maybe dia xsuke kot orang xkenal senyum kat dia'..
so saya trus masuk dlm guardian 2 n malas nak pikir panjang2 pasal masalah td 2..(masalah ke?)
sbbnya saya dah selalu kena macam 2 'senyum kat orang,orang 2 buat xheran+bg jelingan lagi'..(padan muka saya!haha)
okeyh da tutup cite sal kakak 2..fullstop..

tetibe semalam time saya siap2 nak tido lepas ber'cf' ngn budak2 group (cf ni x dirancang ye,cf jumaat ni yg utama) saya tepikir balik sal kes 'senyum' ni..banyak jugak soklan yang timbul bile saya pikir pasal ni..

"susah sangat ke nak senyum kat orang laen?" (mulut sakit ke kalau senyum?)

"senyum 2 xkena bayar pun kan?" (kalau sekali nak senyum kena bayar RM10 saya xla pelik sangat kalo orang xnak senyum)

"susah ke nak sedekah senyuman?" (bkn ke senyum tu 1 sedekah yang paling senang kite nak bg?)

then saya dapat balik jawapan untuk soklan2 saya tu..
senyum itu sedekah..sedekah kena ikhlas..sedekah yang x ikhlas dari hati akan jadi sia2..
senyum ni mane boleyh nak paksa2..xkan la nak cakap kat orang 2 'senyum kat aku sekarang kalo x aku bunuh ko!'..(xke pelik kalau macam 2?)
mungkin sesetengah orang mmg xboleyh nak senyum kat orang yang dia xkenal dan ade jugak sesetengah orang yang sangat murah dengan senyuman..
yela manusia ni mane same..ade sifat masing2..so xde yang pelik kalau pikir pasal masalah senyum ni..

orang cakap 1 senyuman mampu buat orang yang tengah marah akan cool down..
dan dengan 1 senyuman jugak kadang2 kita boleyh tenangkan orang yang tengah sakit hati..
betapa hebatnya penangan senyuman kan?
so konklusinya 'senyum sokmo!'..=)


" a smile costs nothing but gives much.it enriches those who receive without making poorer those who give it.it takes a moment but the memory of it sometimes lasts forever.yet a smile cannot be bought,begged,borrowed or stolen.it is something that is no value to anyone until it is given away.some people are too tired to give you a smile so give them one of yours as no one needs a smile as much as the one who has no more to give.remember everytime you smile at someone,it is a beautiful gift to that person "


"..hadapi dengan senyuman,
semua yang terjadi biar terjadi,
hadapi dengan tenang jiwa,
semua kan baik2 saja.."

*dewa-hadapi dengan senyuman*


11 choki choki:

diyanah

sebab bila dorg senyum, dorg rasa dorg tak lawa. jadi mula lah nak senyum tak ikhlas siap pakej tambah ngan jeling tak manja lagi. ces apahal.

DiLa

diyanah..
hahahaha..maybe kot..
sebab nak maintain lawa dorang x senyum..
patot la siap bg hadiah jelingan lg,nak bg nmpak lg lawa la ek?kui3

keiry

ehem..hahahah..

DiLa

keiry..
oooopppsssss lupe lak nak bt note..

*jgn sape2 terasa ngn post saya!*kui3

Khairi

wakakak...
takpe...
saye mengerti..wakakak...

LaDy-Of-EaRtH

aku penah gak mhadapi si2asi cmnih..
kasi snyum free pon xnak..
bengang gak mula2..hoho=)

smile=)

DiLa

lady..
2 la pasal..
free je bg,xmintak duet pn..kui3
xpelah..lain org lain la ragam kan..huhu

yg penting kite tetap SMILE..hahaha!

Khairi

hahhaha..orang tak ske senyum xsalah!!
lol..
ngehehe

DiLa

keiry..
kan aku da kate 'sape2 pn jgn terasa'..kui3

cik EPAL

senyum lah selalu :)

DiLa

ya cik epal..
senyumlah selalu..=)

*sapekah?*