Friday, June 8, 2012

Review Senyum Sampai Langit & Nah, untuk Awak!


Assalamualaikum

Entry review yang tertangguh sekian lama. Sesungguhnya hang tau dak yang procrastination is the thief of time wahai Adila? *chewah* Sebab dah tak mau bagi si procrastination tu jadi pencuri lagi, maka aku dengan bersemangatnya nak update review Senyum Sampai Langit & Nah, untuk Awak! Cekidaut yaww!

  • Senyum Sampai Langit by Syasyaja *berbelit lidah nak sebut* aka Bulanhijau



Bukan takat senyum sampai langit, aku senyum habis tembus sampai ke bulan bintang semua baca cerita ni. Kalau nak suruh describe tahap seronok memang sampai esok pun tak habis gamaknya. Bila dah baca, aku yang terer berangan ni dan dan tu jugak berangan nak dapat *suami* yang macam Aqil. Wawawa. Note: Nanti bakal Encik Suami jangan lupa main tulis-tulis nota tau. LOL XD

“Kalau kita bercinta sebelum kahwin, mestilah kita selalu jumpa, mesej, call sampai berjam-jam. Kadang tu macam terlupa batas pergaulan.” Jeda. “Apabila dah kahwin nanti, dah takde apa yang kita nak sharekan dengan dia sebab semuanya kita dah tau. Perkenalan kita macam dah lemau, dah takde yang special.”
“Kalau bercinta lepas kahwin?”
“Apabila kita tak kenal dia, dia pun tak kenal kita, masa tulah terbitnya rasa manis perkenalan kita. Kita ada banyak yang nak diceritakan, dia pun macam tu. Lagipun, lepas kahwin semuanya halal.”
“Kiranya awak nak cakap yang bercinta dengan saya tu manislah?”
“If and only if we get married.”
“Awak nak kahwin dengan saya? Kalau nak esok saya hantar rombongan meminang.”

Cerita ni sangat comel! Nak hadiahkan 10/10 bintang bagi dekat Cik Bulanhijau! Up lagi 1 bintang sebab Cik Bulanhijau baik hati komen dekat entry ini! *eceh nak jugak mention kan :P* So, SSL dapat 11/10 bintang. Eh? Ahaha :D

p/s : Curious gila nak tau pasal Arep dengan Eva. Harap ada SSL version 2 pulak lepas ni :D Go go go Cik Bulanhijau!


  • Nah, untuk Awak! by Nirrosette



Nah, untuk Awak! disebut hanya sekali dalam novel ni dan disebut masa si lelaki bagi something dekat si perempuan yang buat aku tekedu 5 saat pastu tiba-tiba rasa T_T Baca novel ni memang bukan setakat baca saja-saja tapi banyak sangat benda yang dapat belajar. Baca dan dapat ilmu :’) Siapa cakap baca novel buang masa dan tak dapat apa-apa meh sini duduk depan aku, aku nak tolong bacakan novel ni kat hang! *emo ni emo* 

“I’m not good at sweet talking, Najiha. But I can assure you that I’m a man of my words. I don’t break promises and I don’t go around breaking people’s hearts but… If you marry me Najiha, I can’t guarantee you paradise. But I can ascertain that we’ll work together towards it. ‘Cause if you’re willing to walk with me, Najiha… I’d be more than willing to guide you insya-Allah.”

Okay, melting tahap tak ingat bila baca novel ni. Good job Nir! 10/10 bintang untuk Nah, untuk Awak!

p/s/s: Wish Eid tu ada sibling lelaki sepupu sepapat anak buah or whatever asalkan lelaki. Bak mai sorang XD
p/s/s/s: Nir, congrats jadi Duta Bulan Bahasa 2012 Singapura! 


Oh ha, Cik Bulanhijau & Nirrosette sekarang ni penulis dalam The Awesome *sila klik* Sangat cool bila 5 orang penulis bergabung dalam 1 cerita dan you never know what is going to happen next *tiap kali tunggu entry baru mesti aku jadi takut sebab kesian dekat penulis seterusnya walaupun aku langsung tak terlibat tapi tolong wakilkan takut apa salahnya kan? LOL*



Have a nice Friday everyone! Assalamualaikum :)

3 choki choki:

Bulanhijau

So sweet of you la adila :')

*menangis sebab terharu sangat*

adila yusoff

menangis jugak sebab terharu penulis SSL komen entry kita. sobs sobs sobs

by the way, terima kasih singgah ! Love you lah cik Bulanhijau! :D

nor amira

Nak tanya .. novel senyum sampai langit tu ada stock lagi tak.. mmg dh pernah baca hmpir 10 kali tak bosan langsung. Tapi org punya.. pinjam.. nk sangat ada satu.. ada sesiapa nak jual tak ?